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COMMONWEALTH OF PUERTO RICO
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

Solicitor of Labor
Ledo. Victor Rivera Hemandez
Secretary
April 24, 2003
Re: 15070
Dear mister Castillo:

We refer to your letter addressed to Marfa M. Crespo Gonzalez, former

Solicitor of Labor, asking several questions regarding payment of overtime under
Law No. 379 of May 15, 1948. Your letter reads as follows:

“We represent a company ("Employer”) that operates a retail store in
Puerto Rico subject to the “Commercial Establishment™ provisions of 29
L.P.RA. §301-312. Due to a review of its utilization of personnel, several
questions have arisen, as to which we hereby request your assistance,
regarding possible overtime payment obligations under Law No. 379 of
May 15, 1948 (“Law 379"), as amended, 29 LP.RA. § §271-288. Employer
is covered by the federal Fair Labor Standards Act ( “FLSA”)(i.e., it is
engaged in interstate commerce with an annual gross volume of sales or
business of at least $500,000), and is not exempted as an employer from its
provisions. Employer desires to be in full compliance with all applicable
laws.

We believe, as discussed below, that the appropriate overtime policies to be
implemented by Employer under certain circumstances are not made clear
either by the text of Law 379 itself or by the Puerto Rico Supreme Court’s
decision of June 30, 1998 in the case of Vega vs. Yiyi Motors, 1 46 D.P.R.
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373 (1998). As you know, in that case, among other things, the Supreme
Court explained that in enacting Law 379, as amended, it was the intent of
the Puerto Rico Legislature that the FLSA should have full effect in Puerto
Rico, including all of its exemptions, with the exception of requiring Puerto
Rico employers covered by the FLSA to pay their employees time-and-a-half
for any hours worked in excess of eight on any given day. See also Ortiz
Reyes v. Eastern Sugar Assoc., 85 D.P.R. 95 (1962); Olazagasti v. Eastern
Sugar Assoc., 79 D.P.R. 93 (1956). '
Employer’s full-time and part-time employees are non-unionized in-store
sales personnel who sell goods to the public at the store. They are paid
once a week, Sometimes these employees work on Sundays, when the store
is open to the public. They are paid an hourly-rate wage plus certain
commissions on the goods they sell to the public. More than half of these
employees’ compensation for a representative period (not less than one
month) represents commissions on goods sold. Employer guarantees these
commissioned sales employees minimum pay in excess of 1-1/2 times the
federal minimum wage.
We understand that pursuant to Article 5 of Law 379, Employer, as one
covered by and not exempted from the FLSA, must pay for time worked in
excess of the legal eight-hour working day at a rate of not less than time-
and-a-half the rate agreed for regular hours, unless a decree issued by the
Minimum Wage Board or a collective bargaining agreement that under YiYi
Motors, this time-and-a-half rate applies both to hours worked in excess of
eight hours per day and to hours worked in excess of 40 hours per week.
However, in Yiyi Motors the Supreme Court also determined that employees
covered, but excluded from the provisions of the FLSA by virtue of the
exclusions contained in the federal statute itself, are not entitled to be paid
above the regular hourly rate for hours worked in excess of 40 hours per
week. It is our understanding that Employer’s commissioned retail sales
employees are such excluded employees and are not covered by the FLSA's
weekly overtime payment requirement pursuant to Section 7(i) of the FLSA,
29 US.C. §207(i).
Based on these background facts and circumstances, we request your
responses to these questions for our client’s guidance:
1. Is Employer obligated to pay overtime above the regular hourly rate for
the following hours that are defined as “extra hours” under Article 4 of
Law 379, 29 LP.RA. §273:
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a. The hours that an employee works during the days or hours
when Employer’s store should remain closed to the public

by legal provision.
b. The hours that an employee works during histher day of

rest.
c. The hours that an employee works on a Sunday.

2. If Employer is obligated to pay for the extra hours mentioned in
questions 1(a), 1(B), and/or 1(c) above, is Employer required to pay for
these hours at double the regular rate, or at one-and-a-half times the
regular rate?

" 3. Is Employer obligated to pay overtime above the regular hourly rate for
hours worked during the period fixed for meal breaks under Article 14
of Law 379, 29 L.P.R.A. §283, and, if yes, at double the regular rate, or
at one-and-a-half times the regular rate?

4. Hypothetical example questions.

A. FULL-TIME STRAIGHT HOURLY. If in a particular workweek a

full-time employee who is paid an hourly rate of $8.00 per hour
works 8 hours each day from Monday through Friday and then
works 3 hours on Sunday, for a total of 43 hours worked during
the week, is Employer required to pay the three hours worked on
Sunday at the employee’s (a) regular rate; (b) one-and-a-half
times the regular rate; or (c) double the regular rate?

. PART-TIME PAID HOURLY RATE. If a part-time employee (one

who works 22 hours or less per week) during a particular
workweek works for 10 hours on a Saturday and 8 hours on a
Sunday, for a total of 18 hours worked during the week, at which
rate must each of these 18 hours be paid?

' PART-TIME PAID HOURLY RATE PLUS COMMISSIONS. In the

case of a part-time employee who is paid a base hourly rate plus
commissions, are the amounts earned as commissions to be taken
into account when calculating the base hourly rate for purposes of
paying overtime hours? [fyour answer to this question is yes, and
commissions are to be included, how would such calculation be

made?

. PART-TIME PAID HOURLY RATE PLUS COMMISSIONS. If a

part-time employee who is paid $6.00 per hour plus commissions
works during a particular workweek for only 10 hours on a
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4. The hours that an employee works during the days or hours
when Employer’s store should remain closed to the public

by legal provision.
b. The hours that an employee works during histher day of

rest.
c. The hours that an employee works on a Sunday.

2. If Employer is obligated to pay for the extra hours mentioned in
questions 1(a), 1(b), and/or 1(c) above, is Employer required to pay for
these hours at double the regular rate, or at one-and-a-half times the
regular rate?

" 3. Is Employer obligated to pay overtime above the regular hourly rate for
hours worked during the period fixed for meal breaks under Article 14
of Law 379, 29 LP.RA. §283, and, if yes, at double the regular rate, or
at one-and-a-half times the regular rate? -

4. Hypothetical example questions.

A FULL-TIME STRAIGHT HOURLY. If in a particular workweek a

full-time employee who is paid an hourly rate of $8.00 per hour
works 8 hours each day from Monday through Friday and then
works 3 hours on Sunday, for a total of 43 hours worked during
the week, is Employer required to pay the three hours worked on
Sunday at the employee’s (a) regular rate, (b) one-and-a-half
times the regular rate; or (c) double the regular rate?

 PART-TIME PAID HOURLY RATE. If a part-time employee (one

who works 22 hours or less per week) during a particular
workweek works for 10 hours on a Saturday and 8 hours on a
Sunday, for a total of 18 hours worked during the week, at which
rate must each of these 18 hours be paid?

' PART-TIME PAID HOURLY RATE PLUS COMMISSIONS. In the

case of a part-time employee who is paid a base hourly rate plus
commissions, are the amounts earned as commissions to be taken
into account when calculating the base hourly rate for purposes of
paying overtime hours? If your answer to this question is yes, and
commissions are to be included, how would such calculation be

made?

. PART-TIME PAID HOURLY RATE PLUS COMMISSIONS. If a

part-time employee who is paid $6.00 per hour plus commissions
works during a particular workweek for only 10 hours on a
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E.

Thursday and for 10 hours on a Friday, for a total of 20 hours
worked during the week, and earns a total of $200.00 in
commissions for that week, at what rate should the 2 extra hours
for Thursday and 2 extra hours for Friday be paid, and how do
you arrive at such a figure?

PART-TIME PAID HOURLY RATE PLUS COMMISSIONS. If a
part-time employee who is paid $6.00 per hour plus commissions
only works during a particular workweek for 6 hours on a Sunday,
earning a total of $200.00 in commissions for that day, at what
rate should the hours worked on such day be paid and how do you
arrive at such a figure?

STORE MANAGER PAID 60% COMMISSIONS AND 40% BASE
EXEMPTED UNDER 7(i). If a full-time store manager’s
‘compensation consists of 60% commissions and 40% base pay
and the manager is an excluded employee not covered by the
FLSA’s weekly overtime payment requirement pursuant to Section
7(i) of the FLSA4, 29 U.S.C.§207(i), is Employer required under
Law 379 to pay the extra hours worked, and if yes, at the
manager’s: (a) regular hourly rate; (b) one-and-a-half times the
regular hourly rate; or (c) double the regular hourly rate?
ASSISTANT STORE MANAGER PAID 60% COMMISSIONS AND
40% BASE EXEMPTED UNDER 7(). If a full-time assistant
store manager is paid 60% Commissions and 40% base pay and is
therefore an excluded employee not covered by the FLSA's weekly
overtime payment requirement pursuant to Section 7(i) of the
FISA, is Employer required under Law 379 to pay the extra hours -
worked, and if yes, at the assistant manager’s: (a) regular hourly
rate; (b) one-and-a-half times the regular hourly rate; or (c)
double the regular hourly rate?

H. ASSISTANT STORE MANAGER PAID $210.00 COMMISSIONS

AND $140.00 BASE EXEMPTED UNDER 7(i). If a full-time
assistant store manager not covered by the FLSA’s weekly
overtime payment requirement pursuant to Section 7(i) of the
FLSA who earns day from Monday through Thursday and then
works 11 hours on Friday, for a total of 43 hours worked during
the week, how much is the Employer required to pay the assistant
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store manager under Law 379 for the three extra hours worked on
Friday? How do you arrive at such a figure?

I. STORE MANAGER PAID STRAIGHT SALARY. If a full-time
store manager is paid a straight salary of § 700.00 per week, is the
Employer required to pay him or her for any “extra hours”
worked, and if yes, at the manager’s: (a) regular hourly rate; (b)
one-and-a-halftimes the regular hourly rate: or (c) double the

regular hourly rate?”
~ The following is our position regarding your inquiries.

1. “Is Employer obligated to pay overtime above the regular hourly rate for
the following hours that are defined as “extra hours™ under Article 4 of Law 379,
29 LP.R.A. §273
a. The hours that an employee works during the days or hours
when Employer’s store should remain closed to the public
by legal provision.
b. The hours that an employee works during his’her day of
rest.
c. The hours that an employee works on a Sunday.”

Yes, the employer is required to pay overtime the hours that the employee
works during the days or hours when the establishment should remain closed to
the public by legal provision and the hours that the employees work on Sundays.
Please, refer to Article 12 of Act No. 1 of December 1, 1989, Puerto Rico Closing
Law and Article 4 of Act Number 379 of May 15, 1948, as amended, which states

as follows:

“Extra working hours are:

(2)

(b)

(c)  The hours that an employee works for his employer during the days or
hours when the establishment in which he renders services should
remain closed to the public by legal provision; Provided, however,
that the hours worked by an employee for his employer during the
days or hours in which the establishment must remain closed to the
public shall not be considered extra hours, when the employer has
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obtained from the Secretary of Labor and Human Resources the
permit required by §§ 289 and 290 of this title, and the total number
of hours worked by the employee during said day do not exceed eight
(8) hours, nor the total number of number of hours worked during the
week exceed forty (40) hours.

(d) The hours that an employee works for his employer during the day of
rest heretofore or hereafter fixed by law in the case of businesses and
industries not subject to the closing of their establishments; and the
hours that an employee works for his employer on Sundays in those
business establishments that continue to operate during that day and
are subiject to the provisions of Act Number 1 of December 1, 1989;
Provided, that the hours worked on Sundays in the business
establishments covered by said act shall be paid at a rate equivalent to
twice the rate agreed upon for regular hours. '

(e ...
® .7

Please, also refer to Act No. 289 of April 9, 1946, as amended, which states
that all employees of any commercial establishment shall be entitled to one day of
rest for every six working days. The employer who employs or permits an
employee to work on the day of rest established by this law shall pay said hours at
double the rate agreed upon regular hours.

Act No. 379 excludes from its application the executive, administrative and
professional employees as defined by Regulation Number 13 of the Minimum
Wage Board, also are excluded the “traveling agents” and “peddlers”.

2. “If Employer is obligated to pay for the extra hours mentioned in
questions 1(a), 1(b), and/or 1(c) above, is Employer required to pay for these hours
at double the regular rate, or at one-and-a-half times the regular rate?”

As mentioned before, Act No. 289 and No. 379 state that the employer is
obligated to pay the hours mentioned in the previous question at double the
regular rate. Please, also refer to, Article 6 of Act No. 379 which provides that
“every employer who employs or permits an employee to work during extra hours,
shall be bound to pay him for each extra hour a wage rate equal to double the rate
agreed upon for regular hours;...”
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3. Is Employer obligated to pay overtime above the regular hourly rate for
hours worked during the period fixed for meal breaks under Article 14 of Law
379, 29 L.P.R.A. §283, and, if yes, at double the regular rate, or at one-and-a-half

times the regular rate?

Article 15 of Act No. 379, in its pertinent part, provides as follows:

113

Every employer who employs or permits an employee to work during the
‘period fixed for taking food, shall be bound to pay for said period or
fraction thereof at a wage rate equal to double the rate agreed upon for
regular hours. In such cases where, pursuant to the provisions of this
section, the period fixed for taking food is reduced to a period of less than
one hour, the employer shall be bound to pay a wage rate equal to double
the rate agreed upon for regular hours, only if he employees or permits an
employee to work during such reduced period fixed taking food.

The Puerto Rico Supreme Court has stated that a worker is entitled to
double compensation for working during the meal time, irrespective of the
employer’s duty to pay overtime for any hour worked in excess of the eight-hour
day. Concreto Mixto Inc. v. Superior Court, 92 P.R.R. 788 (1965); Pamblanco v.

Union Carbide, 90 P.R.R. 693 (1964).

Regarding your “Hypothetical Example Questions”, our Office has an
abstention policy and does not answer questions based on hypothetical situations.

We trust the foregoing provides you with the requested information. Should
you need further information, please contact us at your convenience.

Cordially,

Félix'R. Bello Acevedo
Acting Solicitor of Labor




